lördag 15 maj 2010

Sockor


Beige sockor med mönsterstickade och broderade skaft
Senaste projektet är ett par beige sockor. Garnet är en ullblandning som är skön och smidig att sticka med. Skaften är mönsterstickade (en flätvariant förstås, då jag är inne i en flätperiod just nu). Mellan flätorna har jag stickat in två sektioner med slätstickning över sex maskor. Där har jag broderat lite blommor i olika färger. Det är ett egetkomponerat mönster.


De andra två paren har mönsterstickade skaft utan broderier. Det större paret har jag lyft över två maskor på en hjälpsticka, stickat två och sedan maskorna på hjälpstickan vart fjärde varv. Samma mönster har använts på de ljusblå sockorna här nedan.
Babysockorna har en typ av moss-stickning.


Ljusbruna sockor med flätmönster
Nu har jag avslutat mina ljusbruna sockor. De har en fyr-fläta på var sida om skaften. Tog lite tid att göra då jag använde stickor 2½.

Det blev inte ett par ljusbruna sockor, det blev fyra stycken...Kände att jag var tvungen att prova samma mönster och samma garn men med olika storlekar på stickorna. Testade med stickor 2½ -3½. Tycker nog att det blev bäst med de större stickorna.

De som är stickade med tjockare stickor längst till vänster. De som är längst till höger är stickade med stickor 2½.

Ljusgröna sockor med flätmönster

De här sockorna har jag gjort efter ett eget mönster med stickor nr 2½. Garnet, som är en ullblandning, är mjukt och smidigt. Skaften är ribbstickade och har två tre-flätor, en på var sida.

Ljusblå sockor med mönstrade skaft


Två olika varianter med mönstrade skaft. I det ena mönstret har jag stickat 1 rät 1 avig i två varv. På det tredje varvet har jag lagt över 1 rät 1 avig och 1 rät på en extrasticka och sedan vridit på den stickan innan jag har stickat den. De följande 5 maskorna har stickats som vanligt med rät på rät och avig på avig. Mönstret upprepas varvet ut. De följade 2 varven stickas rät på rät och avig på avig. Därefter upprepas mönstervarvet med den skillnaden att man först stickar 5 maskor som vanligt innan man lägger över 3 maskor på hjälpstickan.


I den andra varianten har jag stickat 4 räta och 2 aviga maskor i 6 varv och sedan lagt över 2 räta på en extrasticka framför arbetet, stickat de resterande 2 räta maskorna och sedan de 2 räta maskorna på extrastickan.
Båda mönstren går relativt fort att göra och är rätt dekorativa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar